In deze Corona-tijd willen wij de begeleidingen op een zo veilig mogelijke manier laten verlopen. Bij goed weer proberen we zo veel mogelijk in open lucht en met de nodige voorzorgsmaatregelen ondersteuning te bieden. Maar tijdens de winter en bij slecht weer zijn we genoodzaakt om binnen te begeleiden. De besmettingskans is echter groter in afgesloten ruimtes waar mensen bij elkaar zijn. Wij willen er echter alles aan doen om in zo veilig mogelijke omstandigheden de begeleiding verder te zetten.
Ventilatie is op zulke momenten heel belangrijk.
De CO2 meter is een handig middel om mensen te overtuigen om, ondanks de kou, toch regelmatig de kamers te verluchten.
Dankzij sponsoring konden we voor de begeleiding CO2 meters aanschaffen.
De CO2 monitor meet naast de CO2-waarde ook de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Op deze manier weet men perfect wanneer er geventileerd moet worden.
De handhygiëne is één van de pijlers ter voorkoming van het Corona-virus. Om de personen in begeleiding hierbij een handje te helpen, gingen we op zoek naar bedrijven die ons deze konden schenken. Zowel voor handgel als handzeep konden we rekenen op de steun van enkele bedrijven.
Voor mondmaskers konden we bij het begin van de pandemie rekenen op vrijwilligers die bereid waren om mondmaskers te maken en te schenken voor onze begeleidingen.
Via sponsorgelden konden we ook een aantal wegwerpmaskers aanschaffen en beschikbaar stellen voor de personen in begeleiding.
Sinds januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen. Heel wat personen in begeleiding hebben het financieel moeilijk. Bovendien was er in hun woningen vaak nog geen rookmelder geplaatst. Dankzij een aantal giften besloten we om rookmelders aan te schaffen en deze ter beschikking te stellen aan cliënten waarvan de woning nog niet uitgerust was met de verplichte rookmelders.
Dank zij verschillende bedrijven konden de cliënten voorzien worden van gratis ledlampen. Zo wordt een steentje bij gedragen om de energiefactuur te laten dalen en de CO2 uitstoot te verminderen.
In samenwerking met Basiseducatie (Ligo) werden een aantal vormingen voor onze cliënten aangeboden. Er wordt op niveau van de studenten les gegeven en tevens ingegaan op de vragen en noden van de studenten.
Gezien de grote vraag zijn er verschillende modules ingericht.
De jaarlijkse vergadering is een gelegenheid waarbij informatie wordt gedeeld rond aspecten van de werking van de dienst die belangrijk zijn voor de cliënten. Op de tentoonstelling kon iedereen de kunstwerken aanschouwen van onze cliënten hun talenten. Dank zij de samenwerking met een aantal vrijwilligers van KWB Merchtem, Jong Samana Opwijk, Ferm Opwijk, Femma Opwijk, De lustige Wandelaars Merchtem, Martine van Linedance, Kodiel – zorgboerderij en onze cliënten, Rita en Karine, konden we een scala van workshops aanbieden. De dag werd afgesloten met een receptie waar zelfgemaakte hapjes werden geserveerd. Als kers op de taart waren er frietjes voor alle aanwezigen, een perfecte afsluiter van een geslaagde dag.
Gezien het grote succes in 2016 en gezien het lekkere eten, kozen we dit jaar opniuew voor Teaterhuyse. Er kon een keuze gemaakt worden uit verschillende warme schotels, gevolgd door een rijkelijk dessertenbuffet. Na het eten was er nog gelegenheid om te dansen.
Door de stijgende woon- en leefkosten, willen we de cliënten attent maken hoe ze kunnen besparen en hun bewust maken dat goedkoper leven kan met eenvoudige weetjes. Er worden drie thema's nader bekeken, oa. voeding, energie en vrijetijd. Op een creatieve manier en door middel van vraag en antwoord kan de cliënt heel wat opsteken van hoe het goedkoper kan. Na de vergadering kreeg iedere aanwezige een zak mee, gevuld met besproken tips en mogelijkheden om deel te nemen aan gratische vrijetijdsbestedingen. Dank zij sponsoring konden we elkeen een budgetvriendelijk soeppakket bezorgen.
Gezien we door corona verleden jaar een beperkte uitstap deden, dit jaar een extra met twee keuzen. Voor wie het wat rustiger aan wou doen, een dagje Gent. In de voormiddag met de huifkar een rondrit door Gent. Onze bus heeft ons op de middag naar de Benelux Rederij gebracht waar we konden genieten van een boottocht op de Leie door de prachtige en rustige natuur rond Gent. Tijdens deze boottocht was er een middagmaal en drankje voorzien.
De actievelingen kozen een dagje Walibi. Veel pret en plezier op de verschillende attracties. Op de middag werd een warme maaltijd en een frisse drank aangeboden.
De traditionele daguitstap kon spijtig genoeg niet doorgaan vanwege Corona. Hopperank wou de cliënten toch de kans bieden om samen met hun kinderen een kwaliteitsvolle activiteit door te brengen. Er werd gekozen voor de Pietendorpwandeling, georganiseerd door ‘Het Huis van het Kind’ in Asse. Op die manier was er gelegenheid om de ouder-kindrelatie te stimuleren en op een positieve manier om te gaan met hun kinderen. Er werd gekozen voor een uitstap dichtbij huis en in open lucht. Hierdoor was er geen vervoer nodig en konden de coronamaatregelen gerespecteerd worden. Deze wandeling was niet te lang, waardoor minder mobiele cliënten ook konden deelnemen. Dankzij sponsoring was er na afloop voor elke deelnemer een zakje met snoep en speciaal voor de kinderen speelgoed van de Sint.
De cliënten werden verwelkomd met een aperitiefje. Er was een keuze uit 4 verschillende menu's : kippenbrochettes, varkenswangen, zalm met groentjes en zalm & scampi's. Dit desgewenst met aardappelen of frietjes.. Het dessert was om vingers af te likken. Keuze uit profiterolles, trio bavarois, dame blanche en appeltaart met ijs of dessert volgens dieet.
Nadien was er tijd voor dans, muziek, een babbel, ..... voor ieder wat wils.
Op de jaarlijkse vergadering wordt informatie gegeven rond aspecten van de werking van de dienst die belangrijk zijn voor de cliënten. Deze jaarlijkse vergadering werd gekoppeld aan een talentendag en ging door in het sociaal huis in Asse. Er kwamen 75 cliënten samen met hun netwerk op bezoek.
Naast een tentoonstelling met zelfgemaakte creaties van de cliënten kon er deelgenomen worden aan een aantal workshops : petanque, boksen, wandelen, volksspelen, bloemschikken, koken, een bezoek aan een zorgboerderij en een uiteenzetting over de lokale politie. Er volgde een receptie met de hapjes die gemaakt werden tijdens de workshop koken.
Als afsluiter waren er frietjes voor iedereen.
Om tegemoet te komen aan de gezinnen met kinderen organiseert de dienst tweejaarlijks een uitstap. Het is voor de cliënten niet altijd haalbaar om dit zelf te organiseren. Dit jaar was de bestemming Bellewaarde.
Die dag konden we genieten van een aantal dierentrainingen zoals de olifanten- en de luipaardtraining. De spectaculaire “Stunt & Dive” show liet iedereen van héél dichtbij kennis maken met verschillende roofdieren.
’s Middags werd een warme maaltijd aangeboden. Iedereen heeft genoten van de vele attracties. Het was een geslaagde dag.
Hopperank Asse verwelkomde 54 cliënten al dan niet met hun partner op de jaarlijkse vergadering. Deze stond volledig in het teken van de talenten van de cliënten. Naast een tentoonstelling van de talenten van de cliënten kon er deelgenomen worden aan een aantal workshops : judo, djembé, hapjes maken, bloemschikken, fotografie of een bezoek met een huifkar aan de zorgboerderij ‘Kodiel’ in Merchtem. Na alle activiteiten stelde de voorzitter van Hopperank de leden van de algemene vergadering voor aan de cliënten. De directeur stelde de nieuwe personeelsleden voor. Na de vergadering was er een receptie met de cliënten, het bestuur en eventuele bezoekers. De hapjes die gemaakt werden tijdens de workshop werden op de receptie geserveerd. Aan het mobiel frietkraam kon iedereen genieten van lekkere frietjes. Wie zin had, kon nog tot 21u gezelschapsspelletjes spelen.
17 november 2017 - jaarlijkse vergadering
Tijdens deze jaarlijkse vergadering werd de visie van cliënten over middelenmisbruik en agressie in begeleidingssituaties bevraagd aan de hand van voorbeelden. Agressie en middelenmisbruik zijn mogelijke gedragsuitingen die volgen op stress. Om cliënten weerbaarder te maken, stond men ook stil bij verschillende manieren om met stress om te gaan.
De wijzigingen in de collectieve rechten en plichten werden voorgesteld. Tot slot werd stilgestaan bij de gevolgen van de nieuwe regelgeving betreffende het persoonsvolgend budget (PVB). Tijdens een korte pauze konden de cliënten genieten van soep en boterhammen.
De cliënten mochten aanschuiven aan tafel in feestzaal Teaterhuyse in Opwijk. Na een hapje en een drankje konden ze een keuze maken uit verschillende warme schotels, gevolgd door een rijkelijk dessertenbuffet. Na het eten was er nog gelegenheid om te dansen.
Mede dankzij KVLV Opwijk en het optreden dat ze organiseerden in het kader van Music For Life kon deze geslaagde avond aangeboden worden.
De uitstap naar de Efteling was een fantastische ervaring voor de cliënten en hun kinderen. Velen hadden nog nooit de kans gekregen om de Efteling te bezoeken. Er namen 87 personen deel aan de uitstap en de reis vertrok vanuit Asse naar Nederland met twee autocars.
De cliënten zijn niet altijd in de mogelijkheid om daguitstappen te organiseren.
Gelukkig kon er gerekend worden op de financiële en materiële steun van Music For Life, Delhaize Asse en Albert Heijn Aalst. Met hun steun was het mogelijk om al deze gezinnen een kwaliteitsvolle tijd te laten beleven!
8 april 2016 - jaarlijkse vergadering
De aankomende veranderingen in de regelgeving aangaande het omzetten van een erkenning naar een puntensysteem (PVB) worden besproken met de cliënten en hun netwerk.
Naast wijzigingen qua personeel en bestuur werden er ook aanpassingen gedaan aan de schriftelijke overeenkomsten (Charter en protocol). Dit werd met de cliënten besproken en goedgekeurd.
Na de pauze werd er in groepjes gewerkt om het netwerk van de cliënt in kaart te brengen. Door deze visualisatie werd voor veel cliënten duidelijk hoeveel mensen hen mee ondersteunen samen met Hopperank Asse.
.
16 oktober 2015 - jaarlijkse vergadering
Binnen het thema ‘Schoner leven’ werd gefocust op een goede persoonlijke hygiëne. De avond draaide rond zes thematische hoeken, waar telkens een ander onderwerp aan bod kwam. In een eerste groep konden cliënten zich een ander kapsel aanmeten. De begeleiders van de groep stonden ook stil bij het juiste gebruik van verschillende haarverzorgingsproducten. De tweede hoek richtte zich op een correcte tandverzorging: aan de hand van een reuzegebit leerden ze de juiste poetstechnieken aan. Cliënten konden ook actief aan de slag: ze leerden zelf badzout maken in hun favoriete kleur en met de geur van hun voorkeur. Aan de hand van ludieke doe-opdrachten werd ook de juiste volgorde om jezelf te wassen toegelicht. Hieraan werd gekoppeld hoe vaak je bepaalde kledingstukken kan dragen alvorens ze te wassen. Tussendoor kregen de cliënten de kans om te genieten van een gezond hapje en een drankje.
We spraken met de cliënten van Hopperank af in de cafetaria van de sporthal Merchtem voor een breugheliaans buffet.
Iedereen werd ontvangen met een aperitief en nadien konden ze naar hartenlust aanschuiven aan het buffet. Er werd gezorgd voor muziek zodat er na het eten ook wat gedanst kon worden. Tijdens de dans werd ook het rijkelijk dessertbuffet opgezet.
De cliënten hebben genoten van de gezellige avond. .... een hapje, .... een babbeltje, .... een dansje,....
Wij schrijven fiscale attesten uit voor giften vanaf 40 euro!!!
IBAN : BE62 3100 1363 5761
BIC : BBRU BE BB